ELS CETACIS:

Perquè en llibertat

   MATERIAL DIDÀCTIC DE SUPORT  

Traduccions a l´anglès, espanyol, portuguès, alemany, francès,

italià, grec, català i rus!

 

LA IDEA

El nombre de zoològics continua augmentant i tot i que cada vegada hi ha més informació en contra de la captivitat, avui en dia gran part de la població desconeix els factors principals que  envolten aquesta industria. A més, la major part d’aquesta informació està dirigida als adults, sorgint d’allà la idea de crear un material específic, destinat als més petits i disponible en varis idiomes per tal que sigui accessible a un major públic.

 

Hem de començar per educar a las escoles:

els nens no només son les futures generacions,

també poden canviar la mentalitat dels seus propis pares.

 

Aquest material podrà ser utilitzat tant per professors como per persones particulars de qualsevol àrea de formació, que conscients de la situació decideixin donar un pas més i anar a les escoles locals per parlar amb els alumnes sobre aquest problema. També pot ser utilitzat per empreses o ONGs en activitats d’educació ambiental.

 

En aquells països on els cetacis en captivitat ja estan prohibits o simplement no existeixen, també és necessari educar. Els seus habitants son potencials turistes a països on aquesta industria hi és permesa, per tant, de no disposar d’informació aquestes persones seran potencials clients de zoològics.

 

Gracies al medi virtual, la nostra idea és que qualsevol persona individual, a qualsevol lloc remot del nostre planeta, pugui tenir accés a aquest material i utilitzar-lo. Per aquells que creuen que un acte aïllat no canvia res i com a resum d’aquest  projecte, volem citar a un autor uruguaià, Eduardo Galeano, que deia el següent:

 

Gent petita, en llocs petits, 

fent coses petites,

poden canviar el mon!

EL MATERIAL

 

DESCARREGUI EL MATERIAL AQUI!

Aquest material està destinat per a nens d’entre 9 i 99 anys.

 

Consta d’un total de sis fitxes amb informació variada i activitats de relacionar i pintar (recomanem imprimir a doble cara, així també contribuïm amb el medi ambient estalviant paper). El material es troba dividit en dues seccions:

 

I: Característiques generals i biologia dels cetacis al seu medi natural de les tres espècies principals dels zoològics: les orques, els dofins mulars i les belugues. Amb aquesta primera part es pretén introduir els conceptes bàsics de la biologia d’aquests animals.

 

II: Cetacis en captivitat. Una visió comparativa amb els cetacis en llibertat i amb nosaltres mateixos sobre la situació d’aquests animals a les piscines dels zoològics.


IMPORTANT: como a activitat extra per als adults es proposa dibuixar un mapa en un paper gran que serveixi de mural, on els nens puguin interaccionar per a intentar entendre la dimensió de l’oceà.

 

A més, haurien d’informar-se  de si existeix la possibilitat d’avistar cetacis en llibertat per oferir l’alternativa real d’anar a veure animals salvatges a prop de casa en comptes de visitar zoològics.

QUI SOM

 

Som un equip multidisciplinar compost per a persones de diferents països i àrees d’estudi que treballen de manera cooperativa per tal de crear un material educatiu amb el qual mostrar als més petits com viuen els cetacis al seu medi natural, l’oceà, enfront la seva situació en captivitat.  

 

A través d’un intens i gratificant treball va néixer aquest material, la distribució del qual es farà de manera gratuïta.

Aquest equip no representa a ninguna organització, el seu treball va ésser voluntari i no remunerat, per tant, la venda o mal us d’aquest material son estrictament prohibides.

 

AUTORS

 

Yasmina Rodríguez. Biòloga Marina nascuda a les illes Canàries, ha treballat en diferents projectes de conservació de tortugues marines a Cap Verd i a les Galápagos, així com en projectes d’investigació de cetacis i contaminació marina a Espanya i Portugal. La influencia que els zoològics tenen a la seva terra nativa des de fa anys i la quantitat de cetacis en captivitat que hi existeixen, desperten la seva inquietud  de fer alguna cosa en contra d’aquesta industria milionària.

(www.endemicazores.com; https://www.facebook.com/endemicazores/)

 

Frederico Pessanha. Biòleg Mari amb interès per a la conservació i biodiversitat marina. Ha treballat en àrees protegides del continent Africà, així com sensibilitzant a comunitats locals a traves d’escoles i grups de treballadors. En aquest moment treballa com a guia/biòleg en activitats d’Observació de Cetacis Salvatges i busseig a les aigües Atlàntiques de l’arxipèlag de les Açores.

(www.endemicazores.com; https://www.facebook.com/endemicazores/)

Marina Ladrero García. Tècnica superior en arts plàstiques i disseny en il·lustració. Artista multidisciplinar especialitzada en disseny, tècniques gràfiques i il·lustratives com l’aquarel·la, acrílic, gravat i dibuix per ordinador, bon maneig d’eines digitals com l’Indesign, l’Illustrator i el Photoshop. Amb experiència en disseny, muralisme i dibuix de gran format. (https://www.facebook.com/doiscanarios/)

 

Góel Domínguez Val. Llicenciat en Belles Arts i tècnic superior en arts plàstiques i disseny en il·lustració. Creador polivalent especialitzat en pintura de gran format i eines digitals (Photoshop, Indesign) i varietat de tècniques d’il·lustració (dibuix, pintura i tècniques gràfiques). (https://www.facebook.com/doiscanarios/)

 

Miriam Romagosa. Biòloga especialitzada en l’estudi de cetacis al medi marí en l’àrea de l’acústica. Intenta entendre la relació del soroll marí ambiental amb les comunicacions entre els animals i la nostra capacitat per detectar-los. Sempre estudia els animals en llibertat des de vaixells o des de terra i creu que no és necessària la captivitat per a la investigació ja que actualment hi ha formes alternatives. 

 

Tarsila Pfyffer. Traductora multidisciplinar, nascuda al Brasil, d’origen suís. Va viure també a Rússia i a Bèlgica, on es va formar. Tal i com el nom de la seva formació i trajectòria indiquen, adora multiplicar experiències i camps de coneixement. Va treballar en projectes de conscienciació ambiental a les Açores on va redescobrir el plaer del contacte amb la naturalesa i la importància de les accions de preservació ambiental.

 

Andreia Azevedo. Psicòloga clínica a Psikontacto (www.psikontacto.com), Coïmbra. Des del 2000 treballa amb nens, adolescents i famílies i des del 2008 abraça un altre repte, el d’implementar, supervisar i investigar el Programa d’Intervenció Parental Anys Increïbles a Portugal. És Doctorada per la FPCEUC i investigadora dels Anys Increïbles per a la Promoció de la Salut Mental (http://www.uc.pt/fpce/anosincriveis), projecte que ve a promoure professionals de cures primàries de salut, educadors de la infància i de pares, amb l’objectiu de disseminar estratègies empíricament validades, així com, la prevenció i intervenció amb pares, la psicopatologia de la infància i adolescència, programes d’intervenció parental i Consultora Científica de l’Associació Pares com Nosaltres (https://www.facebook.com/paiscomonos).

 

Julien Floro. Conservacionista marí amb MSc en biodiversitat i conservació marina. A través de la seva carrera acadèmica i professional, amb treballs desenvolupats al continent sud Americà (Equador) i Africà (Kenia i Madagascar), va augmentar els seus coneixements, especialitzant-se en les temàtiques següents: Reserves marines (MPA’s), pesca artesanal i de petita escala (SSF) i treball social comunitari amb les diferents parts intervinents (per exemple, pescadors, marítim turístiques…) així com difusió dels conceptes de conservació marina, amb els quals incrementar l’acceptació social dels projectes.

 

Maria Rakka. Biòloga marina amb interès en l’ecologia i biodiversitat marina. Nascuda a Grècia, va treballar en varis projectes d’investigació, expansió del coneixement científic i sensibilització de la societat sobre problemes ambientals. En aquest moment treballa a l’àrea d’investigació de la biologia d’espècies marines de l’Arxipèlag de les Açores. 

(https://pinchofadventure.wordpress.com/; https://www.facebook.com/PinchOfAdventure/)

 

Eléonore Berdat. Estudiant de Geologia a la Universitat de Lausanne. Va treballar en una companyia de whale watching a les Açores. A més dels seus estudis, actualment treballa com animadora en col·legis en un projecte regional de  i informació sobre l’energia i els usos associats.

 

Elke Brockmann. Llicenciada en Traducció Tècnica (Anglès, Francès) a una Universitat Alemanya. Va treballar a l’Institut de Cultura Francesa i al Consolat General de Gran Bretanya. Responsable del Departament d’Empresa Técnica per la Fira Internacional d’Informàtica CeBIT i durant 15 anys Corporate Communications Manager en una organització de Hong Kong. Viu a les Açores des de 2007.

 

Roman Jindra. Alemany llicenciat en Sociologia por la Universitat de Saboie i Filosofia per la Universitat de Grenoble a França. Durant el seu recorregut sempre va demostrar interès per la naturalesa i la seva conservació. Va treballar a les Açores com Educador Ambiental en un projecte d’Agricultura Biològica i Permacultura en Escoles Primàries, on també donava classes de capoeira. Actualment és estudiant d’un curs superior de Medicina Tradicional Xina a Lisboa. (https://www.facebook.com/rataodobambuzal/)

 

Fabio Lenzo. Educador Social y Cultural por la Facultat de Psicologia i Ciències de la Formació (Bolonya) on va realitzar un projecte pràctic d’Organització Didàctica de l’Escola Primària “eco-schools”. Va continuar amb la seva carrera d’especialització en Planificació, Gestió i Avaluació d’Intervencions Educatives, on va acabar amb un estudi sobre el nivell d’inclusió social en escoles primàries del Norte del Canton Ticino (Suïssa) utilitzant com a eina d’investigació l’ Index for Inclusion. Va treballar com a tutor didàctic a la carrera de magisteri de la Universitat de Bolonya i durant els últims cinc anys en la creació de projectes educatius a escoles primàries i a comunitats de menors. Actualment treballa a la University of Applied Studies and Arts of Southern Switzerland (SUPSI) como a col·laborador científic i formador.

CONTACTE

 
  • Facebook Social Icon

Per qualsevol dubte o suggerència no dubbi en contactar-nos!

e-mail: fcetaceans@gmail.com

facebook: @freethecetaceans

Parabéns! Sua mensagem foi recebida.